lauantai 13. elokuuta 2016

puolesta vai vastaan?

Muistakaa että kaikilla on omat mielipiteet, myös minullakin!

postaushaaste-1

Hevosta tulisi liikuttaa päivittäin: Vastaan. Mielestäni pelkkä ratsastus ei vain ole liikuntaa, ratsastuksen sijaan voi juoksuttaa tai vaikka käydä kävelyllä. Pelkkä laiduntaminenkin voi olla liikuntaa, omalla tavallaan. On meidänkin tallin hevosilla vapaapäiviä, jolloin ne pääsevät rentoutumaan ja vapautumaan tavallisesta tuntiratsun- arjesta!


Lämppärit sopivat vain ravureiksi: Vastaan. Itsekin lämminverisellä ratsastaneella tykkään että lämppärit sopivat myös ratsuiksi! Lämppäri ratsussa on myös paljon plussaa, lämminverisillä on pitkä ja hoikka runko jonka ansiosta ne ovat vikkeliä ja nopeita, pitkät jalat edesauttavat myös paljon ratsuna olemista. Mikäli hevosella on ollut ravitausta ja sitä ollaan kouluttamassa ratsuksi tulee kouluttajan olla kokenut, ex- ravurin kouluttaminen on melko pitkäveteistä ja vaikeaa, mutta kylmähermoinen ihminen voi hyvinkin luoda ravurista huippuratsun! Eiväthän lämminveriset eroa mitenkään muistakaan hevosroduista.Kirjoja lukemalla ei opi ratsastamaan: En oikein tiedä olisinko puolesta vai vastaan? Kirjoja lukemalla oppii varmasti joitain perusjuttuja. Itsekin olen skidinä opetellut teitä ja joidenkin apujen käyttöä kirjaa lukemalla, mutta tosi asiahan se on että ratsastamallahan sitä oppii, myös seuraamalla vaikka muiden valmennuksia tai tunteja.Satulavyö tulisi kiristää hitaasti asteittain: Puolesta. Joskus näkee hevosia joilla on kauheat hankautumat ja hiertymät staulavyön kohdalla, syynä yleensä se että vyö kiristetään heti äärimmilleen eikä tarkisteta että jäikö nahkat väliin. Hevosen mahanalunen on aika herkkää aluetta, ja siksi jotkut hevoset saattavat hiukan näykkiä tai potkia kun satulavyötä kiristellään, tottakai se tuntuu ikävältä jos nahkat jäisivät puristuksiin. Itse aina kiristän vähän jo karsinassa ettei satula liusu selässä kun kävellään kentälle, siellä sitten kiristän asteittan satulavyötä ja katson etteivät nahkat jää väliin. On todella tärkeää harjata mahanalunen puhtaaksi ennen ja jälkeen ratsastuksen!!Hevosten tulisi saada tarhata ja laiduntaa laumoissa: Puolesta ehdottomasti! Hevoset ovat alkujensa alusta olleet laumahevosia, jotka ovat saaneet elää vapaina yhdessä. Hevosille on parasta että ne saavat mahdollisimman luonnollisesti elää. Omasta mielestäni hevoset jotka saavat laiduntaa laumoissa ovat yleensä paljon rauhallisempia kuin he jotka yksin joutuvat olemaan, se kuitenkin riippuu aina hevosista, eivät kaikki ole rauhallisia päästyään laitumelle! Mikäli joitakin hevosia ei vain voi tarhata yhdessä olisi se kuitenkin suotavaa että hevoset olisivat aika lähekkäin jotta ne eivät aivan yksin olisi.Selkään tulisi aina nousta hevosen vasemmalta puolelta: Puolesta. Itse aina nousen vasemmalta puolelta koska se on tapa. Se voi myös olla hevosellekkin helpompaa nousta vasemmalta kyytiin, kun siitä on tullut jokapäiväinen rutiini! Saatan kyllä välillä nousta oikealtakin puolelta mutta harvoin.Hevosta hoidettaessa tai varustettaessa hevosen tulisi aina olla kiinni: Puolesta. Kiltti ja luotettavakin hevonen voi olla arvaamaton, siksi pidän aina hevosen kiinni varustaessa sitä. Toki välillä saatan ratsastuksen loputtua karsinassa kun olen riisumassa olla kiinnittämättä hevosta minnekkään, mutta harvoin.


Vain kisatulosten perusteella voi sanoa, minkä tasoinen ratsastaja on: Mikäli ratsastat kokemattomalla tai arvaamattomalla hevosella, ei se aina ole taidoistasi kiinni. Vaikka olisit Helppo A tasoinen ja tiput kouluradalla esim. äkkikkäännöksestä niin ei se taso siitä laske. Mitä rikkaampi on niin sitä pidemmälle voi ratsastuksessa päästä: Karua sanoa mutta tottahan tuo on. Jotta voit kehittyä niin siihen tarvitaan valmentautumista ja sekin maksaa, kilpaillessakin tarvitaan rahaa, matkat, varusteet, kilpailumaksu yms. mikäli halajat omaa hevosta niin maksaahan sekin + kaikki lääkärimaksut ja varusteet. Melkein kaikissa lajeissa tarvitaan rahaa mikäli haluat pötkiä pitkälle!


Se, miten korkeita esteitä hyppäät, ei kerro siitä, miten hyvä ratsastaja olet: Ehdottomasti puolesta! Kyllähän joku Vaikea A tasoinenkin on saattanut hypätä vain jonkun pikkuristikon. Eiväthän kaikki tykkää hyppämisestä, jolloin stasaavat johonkin muuhun! Kaikki tykkäävät mistä tykkäävät, ei se esteiden korkeus paljoakaan kerro...Ennen oman hevosen ostoa, tulisi olla kokemusta vuokra- tai ylläpitohevosesta: Puolesta. Mielestäni olisi hyvä jos hevosta hankkivalla olisi kokemusta. Itse en miettisi hevosen ostamista mikäli olisin alkeisratsastaja, ei kuitenkaan vuokrahevonen ole pakollinen, mikäli sinulla on ympärilläsi asiantuntevaa apua, kuitenkin kannattaa käydä tunneilla tai valmennuksissa, ja jos jokin on epäselvää niin kysyä joltakin tietävältä!On tiputtava vähintään 100 kertaa, ennen kuin voi sanoa itseään hyväksi ratsastajaksi: Vastaan. Ei tippumisten lukumäärä kerro mitään ratsastajan tasosta. Itsekin olen ratsastanut lähemmäs 8 vuotta ja olen tippunut vähän päälle 20 kertaa.Hevosenomistajan olisi hyvä välillä päästä ratsastaa muillakin hevosilla kuin vain omallaan:
Puolesta. Ainahan on parempi osata ratsastaa monenlaisilla hevosilla, elämä kävis aika tylsäksi jos jokapäivä pitäisi kiertää kaviouraa samalla vanhalla ja tutulla hevosella. Vaihtelu virkistää ja jollakin toisella hevosella ratsastaminen saattaa tuoda puhtia omaankin ratsastukseen!
5 kommenttia:

 1. Kivat mielipiteet sulla, itsellä tosin eroaa joissain kohdissa mielipiteet:)

  VastaaPoista
 2. Täytyy nyt kuitenkin tulla sanomaan yksi asia. Hevosta pitäsi aina käsitellä vasemmalta puolelta, ja on amatöörimäistä laittaa esim. Satula oikealta puolelta selkään, ja varsinkin selkään hyppääminen oikealta puolelta on aivan väärin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä! Joissakin tapauksissa harvakseltaan nousen oikealta puolelta satulaan.

   Poista
 3. Näin instagramiasi seuraillen vaihda nyt hyvänen aika jo isompaan poniin! Jalat roikkuvat ponin polvissa jo satulallakin. Poni parka. Tästä on aika moni muukin samaa mieltä. Isompiakin hevosia tallista varmasti löytyy ja voisi olla vähemmän itsekäs ja lopettaa ponin kiusaaminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no nyt saat mielenrauhan :)(huom. edelleenkin nämä asiat eivät kuulu tänne pohdittavaks. Mun ja ponin entisen omistajan asia oli, ei sinun!)

   Poista